Geschiedenis Porsche logo

Duitsland onderging een revolutie in 1918, en de Duitse deelstaat Koninkrijk Württemberg werd omgevormd van een monarchie naar een democratische republiek genaamd Volksstaat Württemberg. De hoofdstad was Stuttgart en in 1922 werd een nieuw wapen geïntroduceerd die later haar plaats in de geschiedenis van Porsche zou hebben.

Het woord ‘Stuttgart’ is afgeleid van de oude Duitse woord ‘Stuotengarten’, waarbij ‘stuoten’ betekent ‘dekken’, verwijzend naar het fokken van paarden. ‘Garten’ vertaalt natuurlijk als ‘tuin’. Het wapen van Stuttgart heeft sinds 1286 al paarden, maar het huidige ontwerp werd in gebruik genomen in 1938.

Na de nederlaag van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog in 1945 verdeeld, Sovjet-Unie, de VS, het Britse Rijk en Frankrijk Duitsland in vier administratieve zones. Het deel van de nieuwe (administratief Franse-beheerd) Duitsland werd Württemberg-Hohenzollern genoemd en ze maakten gebruik van een vereenvoudigde versie van het vroegere wapen van Volksstaat Württemberg. De hoofdstad van de deelstaat Württemberg-Hohenzollern is echter niet meer Stuttgart maar Tübingen. Stuttgart wordt de hoofdstad van de nieuwe staat van Württemberg-Baden, welke behoort tot het Amerikaanse beheerd Duitsland.

In mei 1949 zijn de Amerikaanse, Britse en Franse bestuurde delen van Duitsland hervormd in een nieuw land genaamd West-Duitsland. Na een referendum gehouden in december 1951, staten van Württemberg-Baden, Württemberg-Hohenzollern en Baden gestemd een fusie en een nieuwe staat van Baden-Württemberg werd officieel opgericht op 25 april 1952. Dit betekende het einde van het gebruik van het wapen nu zo vertrouwd voor elke Porsche bestuurder.

Toevallig schetst Ferry Porsche op dezelfde dag (25 april 1952) het eerste ontwerp voor het mogelijke Porsche logo. Hij skeches het op een servet in een New Yorkse restaurant waar hij met Max Hoffman, de Porsche importeur voor de Verenigde Staten. Er wordt gezegd dat Hoffman ook zijn aandeel in de oprichting van een Porsche logo had.

porsche-crest-story-copyright-james-herne

Sourch > © James Herne / Stuttcars.com